0 0
Σαρακατσάνικη Στριφτόπιτα

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
800 γρ αλεύρι για πίτες
250 γρ σουρωτή
250 γρ νερό
1 κ. γλυκού ξύδι
1 φλ. ελληνικού λάδι
1 βιταμ κεσαδάκι
1 κ. γλυκού αλάτι
800γρ τύρι

Σαρακατσάνικη Στριφτόπιτα

Το καθιερωμένο σαββατιάτικο πρωινό μας!!

  • 2 1/2 ώρες
  • Serves 20
  • Hard

Ingredients

Directions

Share
(Visited 58 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια γούρνα στην μέση.
Ρίχνουμε μέσα το ξίδι, τη σουρωτή, το νερό και το λάδι.
Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια η ζύμη, προσθέτοντας αν χρειάζεται αλεύρι (αν είναι σφικτή προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη).
Θέλουμε να είναι αφράτη, όχι σφικτή, για να δουλεύεται εύκολα.

2
Done

Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη και δεν κολλάει στα χέρια, κάνουμε ένα χοντρό μπαστούνι και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο.

3
Done

Το κόβουμε φέτες περίπου 1 εκ-1,5εκ.

4
Done

Έπειτα παίρνουμε 2 φέτες ζύμης,την αλείφουμε με βούτυρο και τις ενώνουμε μεταξύ τους.
Τις αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν οι φέτες.

5
Done

Τρίβουμε το τυρί.
Απλώνουμε βούτυρο σε ένα βαθύ ταψί και βάζουμε τις δυο ενωμένες φέτες, πατώντας τες με τα χέρια να απλωθούν και να γίνουν ένα φύλλο.

6
Done

Απλώνουμε πάνω στο φύλλο βούτυρο και τυρί.
Ανοίγουμε ένα φύλλο με τα χέρια μας στον "αέρα"σαν πίτσα πιάνοντας από τις άκρες ώστε να μην έχει πιο πολύ ζυμάρι εκεί.

7
Done

Το απλώνουμε πάνω στο άλλο φύλλο τεντώνοντας το, να φτάσει τις άκρες του πρώτου.
Αυτό το επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα, βάζοντας με αυτή τη σειρά βούτυρο-τυρί-φύλλο.
Στο τέλος απλώνουμε βούτυρο(δεν πειράζει αν σχίζονται τα φύλλα).

8
Done

Όταν τελειώσουμε πατάμε με τα χέρια μας τα φύλλα να φτάσουν στις άκρες του ταψιού.
Μόλις την ανοίξουμε παίρνουμε τις άκρες και τις διπλώνουμε σταυρωτά σαν πετσέτα και την αναποδογυρίζουμε.
Την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

9
Done

Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την απλώνουμε έτσι όπως είναι μέσα στο ταψί να φτάσει τις άκρες πάλι (μπορεί να σας δυσκολέψει λίγο).

10
Done

Βάζουμε από πάνω βούτυρο και τυρί και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα και κάτι.

11
Done

Υ.Γ.

Το βούτυρο πρέπει να είναι αυτό στο κεσεδάκι.
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη για να δουλεύεται σωστά και να μπορούμε να την απλώσουμε.
Επίσης μπορείτε να την ετοιμάσετε και όταν φτάσετε στο στάδιο που την διπλώνετε να την βάλετε σε μια σακούλα και έπειτα στην κατάψυξη, έτσι όταν θελήσετε να την ψήσετε, τη βγάζετε από την σακούλα και την αφήνετε να ξεπαγώσει καλά.
Μέτα την κάνετε όπως τα βήματα στις φωτογραφίες!

maggy

previous
Κέικ με Sangria
rojakia
next
Ροξάκια
previous
Κέικ με Sangria
rojakia
next
Ροξάκια