0 0
Κόλλυβα από την Σμύρνη

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

Προσαρμογή Μερίδων:
500 γρ σιτάρι
200 γρ αλέυρι γοχ
100 γρ σταφίδα ξανθιά
100 γρ σταφίδα μαύρη
200 γρ καρύδια
200 γρ αμύγδαλα
500 γρ στραγάλια ( 250 γρ. θα τα κάνουμε σκόνη)
300 γρ ζάχαρη
6 κ. σούπας σπόρια απο ρόδι
4 κ. σουπας ψιλοκομμένο μαίντανός
1 κ. γλυκού κανέλα
1/4 κ. γλυκου γαρύφαλλο τριμμένο
1/4 γλυκού κύμινο
200 γρ άχνη ζάχαρη
100 γρ σουσάμι
καραμελίτσες

Κόλλυβα από την Σμύρνη

Την συνταγή αυτη την έκανε η προγιαγια μου που ήταν απο την Σμυρνη, την έμαθε στην γιαγια μου και η γιαγια στην μαμα μου. Παραδόση αιώνων οπού κάθε υλικό συμβολίζει κάτι. Εις μνημη αυτών μου έφυγαν.

  • 1 μερα και 15 λεπτά
  • 30 μερίδες
  • Εύκολη

Υλικά

Οδηγίες

Κοινοποίηση
(32 επισκέψεις συνολικά, 1 επισκέψεις σήμερα)

Βήματα

1
Έγινε

Βράζουμε το σιτάρι μέχρι να μαλακώσει, το στραγγίζουμε καλά το απλώνουμε
πάνω σε μια απορροφητική πετσέτα.Το αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς
(1 μέρα ή όλο το βράδυ).

2
Έγινε

Ρίχνουμε σε ένα τηγανάκι που καίει το αλεύρι.

3
Έγινε

Το καβουρδίζουμε μέχρι να σκουρύνει (όχι να μαυρίσει και να καεί).
προσθέτουμε έπειτα το σουσάμι και το καβουρρδίζουμε και αυτό για 2 λεπτά.

4
Έγινε

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το σιτάρι.

5
Έγινε

Παίρνουμε τα στραγάλια τα βάζουμε στο multi και τα κάνουμε σκόνη.

6
Έγινε

Παίρνουμε όλους τους ξηρούς καρπούς τους βάζουμε στο multi
και αλέθουμε να γίνουν λεπτά κομμάτια (ούτε σκόνη ούτε χοντροκομμένα).

7
Έγινε

Τα ρίχνουμε στο μπολ με το σιτάρι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά
εκτός από τις ζάχαρες, τις καραμελίτσες και την πούδρα απο τα στραγάλια.
και ανακατεύουμε καλά.

8
Έγινε

Κάνουμε με τα υλικά μας ένα βουναλάκι ρίχνουμε από πάνω την πούδρα των στραγαλιών και επειτα την ζάχαρη να καλύψει όλη την επιφάνεια.

9
Έγινε

Τέλος ρίχνουμε την άχνη με ένα σουρωτήρι να πάει παντού και να καλύψει
όλη την επιφάνεια. Στρώνουμε την άχνη πιέζοντας την με χαρτί κουζίνας.
Διακοσμούμε με τις καραμελίτσες.

10
Έγινε

Προετοιμασία

Όταν κάνουμε κόλλυβα πάντα έχουμε αναμμένο το θυμιατό ένα κερί και μια εικόνα.
ΣΗΜ: Αν θέλουμε διακοσμούμε με ζαχαροπάστα.

maggy

Κριτικές συνταγής

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτή τη συνταγή προς το παρόν. Χρησιμοποίησε την παρακάτω φόρμα για να γράψεις τη δική σου.
πιρσκί με τυρί
Προηγούμενη
Πιροσκί
λαγάνα
Επόμενη
Λαγάνα με καλαμποκίσιο αλεύρι, ταχίνι και μέλι
πιρσκί με τυρί
Προηγούμενη
Πιροσκί
λαγάνα
Επόμενη
Λαγάνα με καλαμποκίσιο αλεύρι, ταχίνι και μέλι